OVER MIJ

Ik ben Femke Hoogland, geboren in 1976 te Ede. Ik ben opgegroeid in Den Haag, volwassen geworden in Rotterdam en heb de liefde gevonden in Amsterdam. De familie van mijn vaders kant bestaat voornamelijk uit ontwerpers (grafisch, mode, architectuur, beeldende kunst). Mijn overgrootvader Jan Rotgans maakte al rond 1900 reclame teekeningen voor oa. Philips. Dat deed hij op de Linnaeusparkweg in Amsterdam.

 

 

Op mijn 19e stopte ik met mijn opleiding tekenlerares en werkte ik als rookie grafisch ontwerper bij mijn vader Arjen Hoogland, in Den Haag. Via hem heb ik voor diverse drukkerijen, magazines en lithografen gewerkt.

Na een jaar wonen en werken in India ben ik in Rotterdam als vormgever aan de slag gegaan bij communicatiebureau Concept3. In datzelfde pand zat Keesie (een reclamebureau voor jongeren en kinderen), daar werkte ik 3 jaar later als art-director. Op mijn 28ste was ik de reclamewereld behoorlijk zat en begon ik voor mezelf. Ik ontmoette Martijn van Egmond en we begonnen het ontwerpbureau Tot en met ontwerpen. Twee jaar later haakte Jeroen Boot bij ons aan, hij had een aantal magazines in zijn portfolio en zo begon de fascinatie voor redactioneel denken.

In 2011 besloten we  samen met Martijn Boot ons bij elkaar gewerkte spaargeld stuk te slaan op een eigen product. We wilden een echt heel mooi magazine maken om te bewijzen dat print niet hoeft uit te sterven en zeker niet goedkoper hoeft te worden. Het onderwerp: racefietsen, want daar hadden we nou eenmaal allemaal wat mee. Vincent Luyendijk (van het online communicatiebureau
IN10) deed mee en Soigneur was een feit! In eerste instantie was het voornamelijk een kwalitatief hoogwaardig magazine, later een 360 brand waaronder we naast het magazine ook kleding & merchandise uitbrachten, evenementen, festivals & fietsritjes organiseerden en korte films produceerden. Ik schoolde mezelf ondertussen om naar redactioneel producent, ook wel chef redactie. Die rol beviel me uitstekend.

In 2015, na tien jaar Tot en met ontwerpen en vier jaar Soigneur, ben ik uit beide bedrijven gestapt. Ik wilde los komen van de onstane patronen en de bestaande dynamiek. Ik wilde vrijheid, nieuwe samenwerkingen en vooral een verse blik. Dat is gelukt.

En nu sta ik hier, in Amsterdam, een beetje mezelf te wezen (een paar kilometer van overgroot-opa's Linnaeusstraat). En I love it!